OdporúčameZaložiť web alebo e-shop

Zaujímavosti a fakty zo sveta jogurtov

Radi by som vás zoznámila so zaujímavými informáciami o pozitívnom vplyve jogurtov na ľudský organizmus, zdravie a kondíciu.

Čo je vlastne jogurt?

Mliečny výrobok, pri ktorom sa v mlieku nechávajú vyvíjať baktérie, ktoré procesom zvaným kysnutie premenia cukor na kyselinu mliečnu. Ak sa pridajú k jogurtu probiotické baktérie či iné látky (napr. vitamíny, stopové prvky a minerály), môžeme hovoriť o najrozšírenejšej funkčnej potravine na svete.
Jogurty prispievajú k úprave zažívania, podporujú trávenie a optimalizáciu črevnej mikroflóry, chránia proti pôsobeniu škodlivých organizmov, slúžia k ochrane proti tvorbe žalúdočných vredov a karcinómov a podporujú znižovanie hladiny cholesterolu v krvi.

Čo sú probiotiká?

Živé baktérie prirodzene sa vyskytujúce v mlieku, zakysaných mliečnych výrobkoch, jogurtoch, nepasterizovaných syroch a mliečnych nápojoch. Ďalej sa vyskytujú v pivovarníckych kvasniciach a napr. i v kyslej kapuste.
Pre zaujímavosť môžeme uviesť, že ľudské telo obsahuje 10x viac baktérií než vlastných buniek a váha probiotických baktérií v ľudskom organizme dosahuje neuveriteľných 1,5 kg.
Probiotické baktérie sa v organizme vyskytujú v črevách, žalúdku, dýchacích a močových cestách, ale tiež v pokožke.
V ľudskom tele majú probiotiká nasledujúce funkcie:
- produkujú kyselinu mliečnu a organické kyseliny, tvoria baktericídne a bakteriostatické látky, čo vedie k ochrane pred choroboplodnými baktériami typu Salmonella, Helicobacter, Candida apod.
- spracovávajú potravu a rozkladajú nebezpečné látky, vďaka čomu chránia organizmus pred zápalmi, vredovými chorobami i nádorovým ochorením
- vďaka tvorbe kyslého prostredia upravujú pH a tým dochádza k ničeniu patogénnych organizmov
- posilňujú imunitu a znižujú hladinu cholesterolu v krvi
Správnej funkcii probiotík v ľudskom tele škodí alkohol, silné infekcie, stres, antibiotiká, cytostatiká a nesprávne stravovanie.

Čo sú prebiotiká?

Nestráviteľná zložka potravín, ktorá je zdrojom energie pre probiotické baktérie a podporuje ich rast a množenie. Zároveň zabraňuje rastu a množeniu choroboplodných mikroorganizmov. Pozitívne ovplyvňuje rovnováhu črevnej mikroflóry a zabraňuje problémom s trávením. Najčastejšie používané prebiotikum je INULÍN, prírodná látka získavaná z koreňa čakanky.

Kmene probiotických baktérií v ESSENS Colostrum Probiotics:

Streptococcus lactis - zmierňuje príznaky laktózovej intolerancie a ďalších gastrointestinálnych porúch
Lactobacillus bulgaricus - jedná sa o acidofilnú baktériu, ktorá rozkladá laktózu na jednoduché cukry a pomáha udržiavať zdravú črevnú mikroflóru
Lactobacillus acidophilus - stimuluje imunitný systém, upravuje črevnú mikroflóru, výrazne znižuje hladinu cholesterolu v krvi a vytvára účinnú ochranu proti hnačkám, kvasinkovej infekcii a infekcii močových ciest
Bifidobacterium bifidum - pomáha ľudskému organizmu odbúravať a absorbovať cukor, zároveň chráni pred patogénnymi organizmami, zaisťuje lepšiu vstrebateľnosť vápnika, účinkuje proti vírusovým hnačkám, zabraňuje vzniku zápalového ochorenia čriev a zmierňuje kvasinkové infekcie.
Tieto štyri probiotické kultúry sú vytvorené špeciálnou technológiou (tzv. technológiou 4. generácie). Jednotlivé baktérie sa v procese zvanom lyofilizácia (sušenie vymrazovaním) obaľujú vrstvou polysacharidov a proteínov. Táto ochranná vrstva chráni baktérie proti agresívnym žalúdočným šťavám a umožňuje tak ich pôsobenie až tam kde má, teda v črevách.

Colostrum ESSENS Probiotics je jediný výrobok tohto druhu s obsahom Colostra, ktoré pôsobí na podporu imunity ľudského organizmu. Je potrebné nezabúdať, že hoci sa probiotické kultúry množia, Colostrum nie. Pri opätovnom použití už vytvorenej kultúry pre prípravu ďalšieho jogurtu účinok colostra mizne.